Metropolitan Start-up Lab

Ontwikkel jouw idee tot veel belovende startup.


Plantenstart-up Legacy Root wint ‘Next Economy needs Next Entrepreneur’


Delft, 11 juli 2016 - Met de techniek van Legacy Root groeien planten razendsnel op minder water dan gebruikelijk, zelfs in de woestijn. De start-up werd eind vorige week unaniem verkozen tot winnaar van ideeëncompetitie ‘NEXT Economy needs NEXT Entrepreneur’. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en tech incubator YES!Delft gingen tijdens de competitie op zoek naar de startende ondernemer met het beste idee voor een toekomstige (Next) economie. Tijdens een spannende finale, onder de naam Access Point, in de Demokwekerij in het Westland pitchen zeven jonge, veelbelovende bedrijven.


Legacy Root ging uiteindelijk naar huis met de hoofdprijs van 3000 euro, die ondernemers Sebastiaan Lumanauw en Adnan Al-Alim ontvingen uit handen van Ferrie Förster, wethouder Gemeente Delft. Van Blankensteyn, een bedrijf dat zeep maakt van organisch afval, won de prototypeprijs bestaande uit een lidmaatschap voor vier maanden bij de RDM Makerspace waarmee ze de verpakking van het product verder kunnen ontwikkelen. De publieksprijs ging naar getZED, dat een systeem ontwikkelt om vier miljoen bestaande Nederlandse huizen energiezuiniger te maken. “Deze startende ondernemers zien kansen in verandering en vormen daarmee de ondernemers van de toekomst”, zegt Pieter Guldemond, Managing Director bij YES!Delft. Deze competitie geeft de ondernemers toegang tot een nieuw netwerk en brengt hen een stapje dichter bij het realiseren van een droom.”

Legacy Root wil met het prijzengeld de business case van hun product SolidWater™ verder ontwikkelen. Met de hulp van kristallen weet het bedrijf planten 70 procent sneller te laten groeien met de helft minder water dan gebruikelijk. Daarmee kunnen de planten onder meer worden ingezet om woestijnvorming tegen te gaan. Alle zeven finalisten (zie omschrijving beneden) krijgen een netwerklunch met een van de juryleden van de competitie: Leendert Bikker (World Expo Rotterdam), Ferrie Förster (wethouder Gemeente Delft), Duke Urbanik (Entrepreneur in residence YES!Delft), Laurens Groen (Directeur Milgro) en Herman Kienhuis (KPN Ventures). Tijdens de lunch zullen de deelnemers dieper in gaan op de mogelijkheden van de ideeën en zullen de juryleden hun netwerk openstellen: onder het motto “access” to new opportunities.

NEXT Economy needs NEXT Entrepreneur’ biedt ondernemers die de economie naar een ‘next level’ kunnen tillen, bijvoorbeeld op het gebied van big data, energie, mobiliteit of grondstoffen een podium. Innovatie is belangrijk voor een toekomstbestendige economie, daarom startten YES!Delft en MRDH vorig jaar het Metropolitan Startup Lab – om innovatie in de regio te stimuleren. Dat resulteerde in vele regionale evenementen en bijeenkomsten, sessies over ondernemerschap en de wedstrijd NEXT Economy needs NEXT Entrepreneur.’Startende ondernemers met een idee voor de NEXT Economy kunnen 7 juli de strijd aangaan op de NEXT Economy needs NEXT Entrepreneur Access Point in het Westland.
Delft, 26 april 2016 - Technologische ontwikkelingen veranderen het (economische) landschap. Ondernemers met ideeën voor het verhogen van productiviteit op het gebied van data, energie, mobiliteit of grondstoffen zijn van groot belang voor de ‘NEXT Economy’. Metropolitan Start-up Lab is op zoek naar mensen die kansen zien in de veranderingen (NEXT Entrepreneurs) en die op het punt staan om een start-up te lanceren. Aanmelden kan tot 5 juni via www.aanmelder.nl/mslnexteconomy en is gratis. De competitie is in het Engels.

De winnaar van het NEXT Economy Access Point wint een netwerklunch met Jannewietske de Vries (directeur van de Floriade 2022), Leendert Bikker (initiator en executive director World Expo Rotterdam 2025) en Jan Kees de Jager (CFO van KPN). Daarnaast krijgt de winnaar(s) toegang tot een interessant netwerk, een geldprijs en een abonnement van 4 maanden bij de RDM Makerspace, waar een prototype van het idee gemaakt kan worden. Meer informatie over NEXT Economy needs NEXT EntrepreneurMetropolitan Start-up Lab

Het Metropolitan Start-up Lab vormt innovatieve ideeën in de metropoolregio om tot veelbelovende bedrijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 10 jaar ervaring van YES!Delft op het gebied van versnellen van ondernemerschap, gecombineerd met de kennis en kunde van innovatieve organisaties in de regio.

Het Metropolitan Start-up Lab ondersteunt jou om je innovatieve idee om te vormen tot een veelbelovend bedrijf. Dat doen we door diverse activiteiten en bijeenkomsten aan te bieden, van workshops tot uitgebreide coaching of een tour langs innovatiehubs. Daarbij ontmoet je andere (aanstaande) ondernemers, delen wij onze kennis en netwerk en leer je vaardigheden om van technisch idee naar start-up te groeien. Geef je direct op voor een van de activiteiten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en bedrijfsincubator YES!Delft bundelen de krachten om start-ups en ondernemerschap in de regio te stimuleren. Start-ups benutten de technologische kansen van nu en gaan daarmee de uitdagingen van de toekomst aan. Ze leveren met hun producten en diensten een grote bijdrage aan de innovatiekracht, economie en werkgelegenheid in de regio.

Het Metropolitan Start-up Lab omvat verschillende activiteiten die gezamenlijk met lokale partners in de regio georganiseerd worden. De metropoolregio is een dichtbevolkt gebied met grootschalige vraagstukken op het gebied van verstedelijking, infrastructuur en milieu. Het biedt bovendien vele mogelijkheden om, samen met bestaande organisaties en potentiële klanten, ideeën uit te werken en te testen. In deze regio een innovatief idee uitwerken tot veelbelovende start-up, biedt alle potentie om te groeien tot een wereldbedrijf.

Wij zoeken technische ideeën om te versnellen. Dus heb jij interesse en ambitie op het gebied van ondernemen, meld je dan bij ons aan. Kijk in de agenda welke activiteit bij jou past of neem contact op.

MSL activiteiten

1. Inspiration
Neem een kijkje in de wereld van start-ups. Incubators activeren en stimuleren ondernemers (in spé) om hun idee te ontwikkelen tot een veelbelovende start-up. Tijdens deze workshop krijg je een kijkje in het werk van een incubator, hoor je verhalen van start-ups, maak je kennis met andere ondernemers in de regio en last but not least: in een workshop oefen je op je pitchvaardigheden.

2. Tour
Stap in de bus en maak een tour langs 3 innovatie hubs in de regio: RDM Makerspace, Dutch Innovation Factory en YES!Delft. Maak kennis met de wereld van start-ups en alle mogelijkheden en activiteiten die er zijn om van jouw (aanstaande) onderneming een succes te maken. Vergroot daarbij meteen je netwerk en maak (samen) plannen voor de toekomst.

3. Coaching
Tijdens het ondernemen kom je voor veel nieuwe situaties te staan. Wij stellen ons netwerk open om jouw vragen te beantwoorden. Of het nu gaat om de uitwerking van je idee, de marktvalidatie van het product, de samenstelling van je team of de wijze waarop je klanten en investeerders kunt benaderen. Tijdens een 1-op-1 sessie of workshop met ervaren ondernemers of start-up-coaches staan jouw specifieke uitdagingen centraal.

4. Ideation
Bedenk de oplossing voor een innovatie-vraagstuk. Aan de hand van de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied, verzamelen we ideeën voor de uitdaging van een bedrijf uit de regio. Na het clusteren van de ideeën, gaan we aan de slag met teamvorming. Wat voor team heeft een start-up nodig om een idee te laten groeien tot een bedrijf? Misschien vind jij hier wel jouw co-founder!

5. Discovery Day
Zet jouw (technisch) idee om in een potentieel bedrijfsplan. Op deze dag leer je in verschillende workshops welke (technologische) toepassingen er zijn, hoe je het verdienmodel kan opbouwen en wie en waar je klanten zijn.

6. Access Point
Zoek met je (aanstaande) onderneming aansluiting bij een bedrijf uit de regio. Na een selectie, pitchtraining en speeddate kom je in nader contact met de directeur van een innovatieve onderneming. Daarmee leg je een basis voor verdere groei.Contact

Wij waarderen het als je onze activiteiten op wilt nemen in jouw digitale agenda of kalender. Of als je ons programma op een andere manier onder de aandacht wilt brengen. Wij hebben daarvoor logo’s, tekst en beeldmateriaal beschikbaar. De toolkit kun je hier downloaden of neem contact op en we sturen je de informatie toe. Blijf op de hoogte van onze activiteiten door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Download hier de nieuwsbrief van december 2015.

Voor vragen kunt u contact opnemen [email protected]

Our shareholders

Our current partners